Правителството на Украйна възнамерява да проучи задълбочено неутралитета на страната, поискан

...
Правителството на Украйна възнамерява да проучи задълбочено неутралитета на страната, поискан
Коментари Харесай

Зеленски даде интервю за руски медии, властите в Москва го забраниха

Правителството на Украйна има намерение да изследва задълбочено  " неутралитета на страната ", пожелан от Русия. Това сподели украинският президент Владимир Зеленски в изявление за няколко самостоятелни съветски медии в неделя. 

Руският медиен регулатор Роскомнадзор предизвести медиите да не излъчват изявлението и заплаши да стартира „ следствия и ограничения “.

„ Тази точка от договарянията е разбираема за мен и се разисква, обширно се изследва “, сподели Зеленски. Неутрална Украйна е едно от главните съветски претенции в договарянията за преустановяване на огъня.

Страните в конфликта в Украйна ще стартират нов кръг от договаряния в Истанбул в понеделник или вторник. Все още има спор за това по какъв начин може да наподобява вероятен компромис за преустановяване на военните дейности.

Наскоро Кремъл уточни Швеция или Австрия като вероятен модел за държание. При подобен модел на неутралитет Украйна ще би трябвало да се въздържа от присъединение към НАТО.

В диалога Зеленски разяснява и починалите руски войници.

До момента преговорите сред Украйна и Русия се съсредоточаваха най-вече върху отказването на Украйна от участие в НАТО, демилитаризация и гаранции за сигурност.

„ По време на днешния видеоконферентен диалог беше решено идващият кръг да се организира на живо в Турция на 28-30 март “, сподели украинският договарящ Дейвид Арахамия. Руският основен договарящ Владимир Медински удостовери новината за нов кръг от договаряния, само че цитира дните  вторник и сряда.

Турски източници споделят, че преговорите ще се проведат в Истанбул. Според турското президентство между Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин е имало телефонен диалог, само че дата не се показва.

Първите договаряния сред Украйна и Русия бяха на министерско равнище и се проведоха на 10 март в Анталия, Турция. Те доведохa до съответен прогрес за прекратяване на огъня в Украйна. Оттогава диалозите не престават посредством видеоконферентна връзка. До момента и двете страни в спора неотдавна го описаха като „ сложен “.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР